SYÖPÄ JA RAVITSEMUS
Tuula on 53 vuotias, kahden aikuisen
lapsen äiti. Tuula on naimisissa Hannun kanssa ja he asuvat
kahdestaan omakotitalossa Seinäjoella. Vähän aikaa sitten Tuula
alkoi tuntea erilaisia oireita, kuten väsymystä, kipua rinnassa ja
oksentelua. Tuula löysikin melko pian oireiden ilmaantumisen jälkeen
kyhmyn rinnastaan. Lääkärissä kyhmystä otettiin paksuneulanäyte
ja poikkeava kudos varmistui syöväksi. Tuulan kyhmy leikattiin ja
hänelle aloitettiin sädehoito, lääkehoito ja sytostaattihoidot.
Syöpädiagnoosin saatuaan Tuula
masentui ja hänen ruokahalunsa hävisi lähes kokonaan. Jo ennestään
hoikka Tuula laihtui entisestään. Sytostaattihoitojen aikana Tuula
oksenteli rajusti, joka lisäsi kuivumisen riskiä ja
elektrolyyttitasapainohäiriön vaaraa. Hannu ja lapset huolestuivat,
koska he tiesivät, että syöpä ja sen hoito voivat altistaa
vajaaravitsemukselle. Niinpä Hannu otti yhteyttä
ravintoterapeuttiin saadakseen apua Tuulan ravitsemushoitoon.
Ravintoterapeutti kävi yhdessä Tuulan ja Hannun kanssa läpi Tuulan
ruokavaliota ja nosti esiin tärkeitä kulmakiviä syöpähoidossa
olevan ravitsemuksesta. Oli ensiarvoisen tärkeää turvata riittävä
ravinnon ja nesteiden saanti, koska se vähentää syövän hoidon
sivuvaikutuksia ja lisää potilaan hyvinvointia, sekä elämänlaatua.
Tuula valitti sytostaattihoitojen aiheuttavan sivuvaikutuksia, kuten
maku- ja hajumuutoksia, kipeää suuta ja ummetusta. Näistä johtuen
Tuulan ruuan koostumusta ja rakennetta muutettiin. Tuula alkoi
syömään pehmeämpiä ja helposti nieltäviä ruokia, kuten
kukkakaalimuusia. Ruokaa myös rikastettiin, jotta Tuula saisi
tarpeeksi energiaa.
Saatuaan hyvät ohjeistukset
ravintoterapeutilta, Hannu päätti huolehtia Tuulan ruokavaliosta ja
innostui kokkailemaan erilaisia ruokia. Välillä Hannu innostui
testaamaan erittäin maustettuja ruokia, mutta ne Tuula heitti saman
tien roskikseen. Kun Tuula selitti Hannulle kuinka hänen
makuaistinsa on muuttunut, Hannu ymmärsi maustaa ruuat kevyemmin ja
Tuula sai lisätä mausteita valmiiseen ruokaan jos siltä tuntui.
Hyvinä päivinä Tuula tapasi
ystäviään ja kävi heidän kanssaan ulkona syömässä. Hyvä
seura nosti Tuulan mielialaa ja juttelun lomassa ruoka meni alas kuin
huomaamatta. Myös kotona Hannu kiinnitti huomiota
ruokailutilanteisiin. Niistä ei tehty suurta numeroa vaan perheen
lapset saattoivat yllättäen tulla kylään mukanaan Tuulan
lempiruokaa, jauhelihakeittoa. Onneksi keitto on Tuulan lempparia,
koska sitä saa helposti rikastettua, siinä on proteiinia ja
nesteitäkin tulee hyvin. Hannu ja lapset huomasivat kuinka suuri
merkitys psyykkisellä hyvinvoinnilla on ja sen sijaan, että
olisivat tuputtaneet Tuulalle ruokaa, he kuuntelivat ja ottivat
huomioon Tuulan toiveet. Hannu ja lapset olivat tarkkana, etteivät
tarjonneet Tuulalle hänen lempiruokaansa pahoinvointikohtausten
aikana. Silloin lempiruokaa kohtaan olisi saattanut tulla
epämiellyttäviä tunteita.
Hannu innostui kokkailusta niin paljon,
että hakeutui opiskelemaan kokiksi. Näin hänellä oli myös
enemmän aikaa Tuulalle ja samalla hän sai toteuttaa omaa
intohimoaan. Hannu löysi netistä hyviä lisävinkkejä
syöpäpotilaan ruokavalioon ja testasi niitä innoissaan.
Välipaloiksi hän hankki Tuulalle täydennysravintojuomaa ja suklaan
maku osoittautui Tuulan suosikiksi. Pikku hiljaa
pahoinvointikohtaukset saatiin kuriin oikeanlaisella lääkkeellä ja
Tuulakin innostui ruuanlaitosta. Yhdessä he Hannun kanssa tekivät
ruokaa ja ahmivat tietoa oikeanlaisesta ruokavaliosta. Tuulan
mieliala koheni vauhdilla hänen saatuaan energiatasoaan nostettua
ruualla ja juomalla. Tärkeä osa oli myös Hannulla, joka ei tehnyt
syöpähoidoista isoa mörköä vaan näki siinä mahdollisuuden.
Mahdollisuuden uuteen ammattiin ja yhdessäoloon vaimonsa kanssa.
Hannu myös söi itse samaa ruokaa kuin Tuulakin.
Ummetus oli sytostaattihoitojen
sivuvaikutus, joka vaivasi Tuulaa joka päivä. Silloinkaan Hannu ei
jäänyt pyörittelemään peukaloitaan vaan heitti vatsaa kovettavan
valkoisen jauhon pois ja alkoi tekemään itse leipää käyttäen
kuitupitoista psylliumia. Muutenkin Hannu suosi runsaskuituista
ruokavaliota, jossa käytti täysjyväviljatuotteita, pähkinöitä,
vihanneksia ja marjoja. Kuivatuista luumuista tuli Tuulan
herkkuvälipala, mutta Hannu oli tarkkana, ettei Tuula syönyt niitä
liikaa, koska silloin suolen luonnollinen toiminta saattoi heikentyä.
Joskus oli päiviä, ettei Tuula
jaksanut juoda tarpeeksi, mutta tähänkin nokkelalla Hannulla oli
ratkaisu. Hän tarjosi Tuulalle välipalaksi nestepitoisia hedelmiä,
kuten vesimelonia. Hedelmää ei kuitenkaan yhdistetty muihin
aterioihin, ettei muu ravinto ”varaa” ruuansulatusta käyttöönsä.
PARKINSONIN TAUTI JA RAVITSEMUS
Helsingissä asuu 62-vuotias Kalle,
joka sairastaa Parkinsonin tautia. Tauti on pysynyt suht hyvin
kurissa, kunnes Kalle jäi leskeksi viisi vuotta sitten. Silloin
Kalle menetti ruokahalunsa ja alkoi laihtua. Hänen oireensa alkoivat
pahentua. Kallella oli liikkeiden hidastumista ja lihasjäykkyyttä.
Erityisesti lepovapina ja pakkoliikkeet alkoivat olla niin rajuja,
että ne heikensivät Kallen ruokahalua ja hyvän ravitsemustilan
ylläpitämistä entisestään. Kallen lihaskunto ja luustoterveys
huononivat. Lopullisesti Kallen kuitenkin säikäytti ilmenneet
nielemisvaikeudet.
Eräällä lääkärikäynnillä Kalle
purskahti itkuun ja totesi, ettei enää pärjää yksin kotona. Hän
oli liian väsynyt huolehtimaan itsestään, eikä ruuanlaitto edes
sujunut oireiden takia. Vaikka Kalle joskus olisi jaksanut laittaa
itselleen ruokaa, hänen oli vaikeaa niellä sitä. Lääkäri
laittoi Kallen asian oitis eteenpäin ja niin Kallelle löytyi paikka
palvelutalosta. Haikein mielin, mutta helpottuneena, Kalle pakkasi
rakkaimmat esineensä kotoaan ja muutti palvelutaloon. Kalle tiedosti
itse miten sairauden kanssa pitää elää ja oli onnellinen
huomatessaan, että hänen sairauteensa suhtauduttiin vakavasti ja
omistautuvasti. Palvelutalon moniammatillinen työryhmä laati
selkeät tavoitteet: ylläpitää sopiva paino, taata riittävä
kuidun ja nesteen saanti, estää luiden haurastuminen ja
vajaaravitsemus.
Kallen tapauksessa ammattilaiset
päätyivät pehmeään ruokavalioon, jotta ruuan nieleminen
helpottuisi ja Kalle saisi riittävästi energiaa. Onneksi Kalle ei
ollut vajaaravittu, joten tehostettuun ruokavalioon ei tarvinnut
ryhtyä. Pehmeässä ruokavaliossa Kalle syö keittoruokia ja ruokia,
joihin lisätään kastiketta, esim. perunamuusia ja ruskeaa
kastiketta. Koska Kallen sairaus on keskivaiheessa, ammattilaiset
tarkastivat hänen syömäänsä proteiinimäärää sopivaksi. Kalle
syö proteiinia 1g/painokilo, jolla saadaan vähennettyä oireita.
Kalle sopeutui hyvin palvelutaloon. Hän
tutustui uusiin ihmisiin ja alkoi nauttia siitä, että sai kävellä
valmiiseen ruokapöytään. Ruoka alkoi maistua kun sai samalla
turista mukavia uusien ystävien kanssa. Ateriat tarjottiin
säännöllisesti ja ne olivat pieniä. Päivässä Kalle syö
aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen, välipalan ja
iltapalan. Ilokseen Kalle huomasi saavansa syödä lempiruokaansa,
kirjolohta. Kalle oli varma, ettei pystyisi enää syömään kalaa
nielemisvaikeuksien takia. Palvelutalon hoitohenkilökunta oli
kuitenkin niin mukavaa, että he soseuttivat sauvasekoittimella
Kallelle kalaa. Näin ruokailutilanne oli Kallelle miellyttävä ja
hän sai sairauden kannalta tärkeää D-vitamiinia. Useasti kala
tarjoiltiin kermaviilikastikkeessa, joten myös riittävä kalsiumin
saanti oli varmistettu. Kalle pitää muutenkin kovasti
maitovalmisteista, kuten piimästä ja viilistä, joten Kallesta
tuntui, että hän herkuttelee lempiruuillaan joka päivä. Niinpä
luiden haurastuminen hidastui, eikä Kallella ainakaan vielä ole
osteoporoosidiagnoosia. Nieleminen kuitenkin vaikeutui entisestään
ja eräänä iltana Kalle melkein aspiroi iltamehunsa. Niinpä
henkilökunta päätyi sakeuttamaan Kallen juomat nesteet. Kalle ei
ollut koskaan kuullutkaan tällaisesta sakeuttamisaineesta ja muisti
taas kuinka paljon turvallisempaa hänen on asua palvelutalossa kuin
omassa kodissa yksinään.
Lääkehoidon sivuvaikutuksena Kallella
ilmeni ummetusta ja suun kuivumista. Tästä johtuen Kallella on
käytössä nestelista, johon hoitajat merkitsevät kaikki Kallen
päivän aikana juodut nesteet, jotta varmistetaan, että hän juo
tarpeeksi ja ummetus helpottaisi. Kallen ruokavalio oli ennestään
jo melko kuitupitoinen, mutta nyt hänelle lisättiin kuitulisää,
kuten psylliumia. Joskus Kalle joutui ottamaan laksatiivia, mutta
onneksi tähän ei tarvinnut turvautua kovin usein. Kalle oli
tutustunut toiseen miesasukkaaseen, jonka kanssa hän innostui
tekemään pitkiä kävelylenkkejä. Myös liikunta auttoi
ummetukseen ja samalla Kalle pääsi samoilemaan metsässä, josta
hän niin kovasti piti. Runsas juominen auttoi myös suun kuivumiseen
ja Kalle juo myös aina ennen ateriaa laimennettua sitruunamehua,
joka lisää syljeneritystä.
Pikku hiljaa ammattilaisten laatima
ruokavalio ja tavoitteet ovat alkaneet tuottaa tulosta. Kallen oireet
ovat vähentyneet ja hän pystyy toimimaan paremmin kuin kotona
asuessaan. Kalle on aktiivisesti mukana Suomen Parkinson-liitto ry:n
toiminnassa ja käy kertomassa sairaudestaan erilaisissa
tilaisuuksissa. Kalle monesti nauraakin, että jopas se menojalka
vipattaa vielä näin vanhoilla päivillä.
Kallen esimerkkiruokavalio yhdeltä
päivältä:
Aamupalaksi kaurapuuro + mehukeittoa
Lounaaksi soseutettua kirjolohta
kermaviilikastikkeessa + perunamuusia
Välipalaksi viiliä sokerilla ja
marjakiisselillä
Päivälliseksi kasvissosekeittoa ja
pehmennettyä runsaskuituista leipää
Välipalaksi rahkaa + Pilttiä
Iltapalaksi ruispuuroa maidolla
MS-TAUTI JA RAVITSEMUS
Heli on 23-vuotias merkonomiopiskelija
Tampereelta. Hän rakastaa kahta koiraansa ja niiden kanssa
lenkkeilyä. Poikaystävänsä Markon kanssa he viettävät usein
yhteisiä elokuvailtoja syöden herkkuja. Eräänä päivänä
koiralenkillä Heli kiinnitti huomiota, ettei hänen jalkansa
toimineet normaalisti. Kotiin päästyään Heli yritti kuvailla
tuntemuksiaan Markolle, mutta ei osannut selittää muuta, kuin että
jaloissa tuntui kummalta. Tuntemuksia ei tullut seuraavina päivinä,
joten Heli unohti koko asian. Kerran koulussa Helin oli vaikeaa
seurata opetusta, koska hän näki kaikki kuin usvan läpi. Kun
näköhäiriöt lisääntyivät ja myös jalkojen oudot tuntemukset
tulivat takaisin, Heli hakeutui lääkäriin.
Helin diagnoosi oli MS-tauti. Heli ja
Marko järkyttyivät kovasti, mutta samalla olon valtasi helpotus.
Enää ei tarvinnut arvailla mistä oireet johtuivat. Lääkäri
selitti MS-taudin kuvasta ja Heli ahmi tietoa netistä. Pahinta oli
saada selville, ettei tauti etene samalla kaavalla kaikkien kohdalla
vaan on hyvin yksilöllistä mitä tauti tuo tullessaan. Niinpä
Helin olo oli ristiriitainen: uskaltaako hän suunnitella
tulevaisuutta vai jääkö kaikki ikään kuin paikoilleen?
Juteltuaan vanhempiensa ja parhaan ystävänsä kanssa, Heli päätti
sopeutua ja oppia elämään MS-tauti diagnoosinsa kanssa.
Heli jatkoi opintojaan, tapasi
ystäviään, nautti koti-illoista Markon kanssa ja lenkkeili
koiriensa kanssa. Oireet lisääntyivät ja Helillä oli uupumusta,
tuntomuutoksia, kuten kutinaa ja puutumista, sekä liikkumisen
hankaluutta, erityisesti tasapainovaikeuksia. Heli ei kuitenkaan
lannistunut vaan päätti pitää positiivisen mielen ja marssi
lääkärille kysymään mitä hän voisi tehdä lieventääkseen
oireita ja hidastaakseen sairauden kulkua. Lääkehoito aloitettiin,
mutta samalla lääkäri painotti terveellisten elämäntapojen ja
ruokailun, sekä liikunnan tärkeyttä. Ja päättäväinen Heli teki
työtä käskettyä.
Liikuntaa Heli harrasti jo nyt paljon,
joten hän kohdisti katseensa jääkaappiinsa. Sieltä lensivät
roskaruuat, limut ja kova eläinrasva roskakoriin ja kaappi täyttyi
kasviksista, rasvaisesta kalasta, pehmeästä rasvasta ja
kuitupitoisesta ruuasta. Heli palautti mieleensä viralliset
ravitsemussuositukset ja alkoi syödä niiden mukaan. Niinpä Heli
täytti lautasestaan puolet kasviksilla, toinen puoli täyttyi
täysjyvätuotteilla ja proteiinilla. Leivän päälle Heli sipaisi
voin sijasta margariinia ja kyytipojaksi kelpasi vähärasvainen
maito. Heli jakoi päivän ruokailut useampaan, sopivankokoiseen
ateriaan ja söi yhden välipalan. Alkoholista Heli luopui kokonaan,
koska se saattoi korostaa MS-oireita. Helin yllätykseksi myös Marko
vähensi alkoholin käyttöään pariin saunakaljaan viikossa.
Helillä esiintyi oireena ummetusta,
joten hän varmisti saavansa riittävästi kuitua. Heli suosi aina
täysjyvävalmisteita, kuten täysjyväleipää ja täysjyväpastaa
ja söi usein välipalaksi pähkinöitä. Juominen oli ennen ollut
kovin vähäistä, joten siihen Heli kiinnitti erityistä huomiota.
Hän otti tavakseen juoda heti herättyään puoli litraa vettä ja
päivän aikana hän joi 1,5-2 litraa vettä. Heli huomasi juovansa
vettä kuin huomaamattaan kun hän täytti puolen litran muovipullon
vedellä ja juotuaan sen, täytti pullon uudestaan. Näin vettä tuli
juotua riittävästi. Vaikka Heli pitääkin kalasta, hän alkoi
ottamaan D-vitamiinilisää, koska sillä on tutkittu olevan
MS-taudilta suojaava vaikutus.
Yhtenä oireena Helillä oli
virtsatieinfektiot. Niinpä Heli joi joka päivä aamupalalla
lasillisen karpalomehua ja huomasi tämän vähentävän infektioita.
Ylipäätänsä Heliä vaivanneet infektiot vähenivät monipuolisen
ruokavalion ansiosta.
Pirteästä mielestään huolimatta
Heli alkoi kuitenkin uupua, eikä siihen auttanut vaikka olisi
nukkunut vuorokauden putkeen. Heli ei itse tätä ensin huomannut,
mutta Markon mainittua asiasta, Heli myönsi olevansa voimaton. Heli
oli niin kovasti pelännyt painonsa nousevan, joka oli tyypillistä
MS-potilaalle, joten hän oli triplannut lenkkikertansa koirien
kanssa. Intohimoisen lenkkeilijän oli siis muistettava myös levätä
ja antaa keholle aikaa palautua.
Muutaman vuoden päästä Heli
valmistui merkonomiksi, sai työpaikan kaupan kassalta ja osti Markon
kanssa ensimmäisen yhteisen asunnon. MS-diagnoosi on edelleen
olemassa ja välillä pahenemisvaiheita tulee tiheämmin, mutta Heli
on päättänyt elää tautinsa kanssa ja siitä huolimatta toteuttaa
tulevaisuudensuunnitelmansa omista lapsista. Vaikka välillä kaikki
ottaa päähän ja Heli mättää hampurilaisia kaksin käsin, aina
tulee uusi päivä, joka on eilistä parempi. Tehtyään totaalisen
ruokavalioremontin, Heli on huomannut pystyvänsä elämään
MS-oireiden kanssa ja se riittää.
Esimerkkiruokavalio:
Aamupalaksi mysliä vähärasvaisella
maidolla + lasillinen karpalomehua
Lounaaksi lohta, keitettyjä perunoita
+ ruisleipää kananmunalla
Välipalaksi rahkaa ja pähkinöitä
Päivälliseksi kasvislasagnea ja
marjakiisseliä
Iltapalaksi kaurapuuroa mehukeitolla
Päivän aikana vettä 1,5-2 litraa
Lähteet: www.ravitsemusneuvottelukunta.fi, Suomen Parkinson-liitto ry, www.neuroliitto.fi
Lähteet: www.ravitsemusneuvottelukunta.fi, Suomen Parkinson-liitto ry, www.neuroliitto.fi
Vilpittömästi olin niin surullinen, kun aviomiehelläni todettiin Parkinsons-tauti 2 vuotta sitten, kun hän oli 49-vuotias. Hänellä oli ojennettu asento, vapina, oikea käsi ei liiku ja myös sykkivä tunne kehossaan. Hänet asetettiin Senemetiin 8 kuukaudeksi, minkä jälkeen Siferol otettiin käyttöön ja korvattiin Senemetillä. Tänä aikana hänelle diagnosoitiin myös dementia. Hän aloitti hallusinaatiot, menetti yhteyden todellisuuteen. Epäillään, että se oli lääkitystä, otin hänet pois Siferolilta (lääkärin tietämyksen mukaan) ja aloitin hänet tohtori Itohanilta tilaamallamme luonnollisella kasviperäisellä koostumuksella. Hänen oireensa heikkenivät täysin Dr Itohan HERBAL Formula- tai Parkinsons-taudin luonnollisen 3 viikon käytön aikana. yrttivalmiste. Hän on nyt melkein 51-vuotias ja pärjää hyvin, tauti on täysin käännetty! aviomieheni parani ja nyt aviomiehelläni ei ole Parkinsonsia, menin sairaalaan, joka sanoi, että Parkinsonille ei ole parannuskeinoa, ja ilmoitin heille aviomieheni paranemisesta ja he olivat yllättyneitä. ota yhteyttä tohtori Itohaniin myös muiden useiden sairauksien varalta ja saat neuvoja avioliittoasioiden hoitamiseen. Hän on hyvä mies
VastaaPoistaSähköposti greatcureman@gmail.com
Whatsapp +2348152855846
Sands Casino Review - Las Vegas' Premier Gaming
VastaaPoistaCasino gaming on Las Vegas' Strip is a fun septcasino and safe way to spend your favorite evening, with many of the world's hottest slot machines on display 인카지노 right here at หาเงินออนไลน์