sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Asiakkaan ruokatottumusten arviointi

Valitsin asiakkaakseni miehen, jonka tiedän syövän epäterveellisesti, epäsäännöllisesti ja ns. laiskasti. Hän on kuitenkin erittäin energinen ja hyvässä kunnossa, joten mielenkiinnolla halusin saada hänen ruokapäiväkirjansa katseltavaksi.

Asiakkaan taustatiedot:
Mies, 50 vuotta
Työn laatu on kohtuullisesti fyysistä. Tämä kuitenkin vaihtelee eri työpäivinä. Fyysistä tekemistä työpäivästä on noin kolmasosa. Asiakkaan liikunnan harrastaminen on olematonta. Hän käy ainoastaan päivittäin kevyellä kävelyllä koiran kanssa. Hyötyliikuntaa asiakas harrastaa tilanteen mukaan, esim. nurmikon leikkuu, polttopuiden tekeminen. Hyötyliikuntaa ei kuitenkaan tule edes joka päivä. Kaikki matkat asiakas kulkee autolla.
Asiakkaan pituus on 180cm ja paino 78kg. BMI on 24,1, eli hän on normaalipainoinen. Lievän lihavuuden raja on 25, mutta en näe asiakkaallani olevan vaaraa painon nousuun. Asiakkaan olemus on hoikka, mutta kuitenkin voimakas.
Energiantarve asiakkaallani on 30 kcal/kg/vrk, eli 2340 kcal/vrk.
Asiakkaani työpäivät ovat kaikki erilaisia. Hän on myös pitkiä yhtäjaksoisia aikoja kotona, tekemättä työtä. Niinpä hänellä ei ole säännöllisiä päivärytmejä. Näin ollen myöskään ruokapäivät eivät ole säännöllisiä. Pääpiirteittäin asiakkaan ruokapäivä menee niin, että aamuisin hän juo kaksi kuppia kahvia, mutta ei syö mitään. Jossain vaiheessa päivää hän yleensä syö pari palaa ruisleipää leikkeleiden kanssa. Tämän jälkeen suurin osa päivästä kuluu syömättä mitään. Hän ei myöskään koskaan napostele päivän aikana mitään. Tuhdimpi ateria ajoittuu lähes poikkeuksetta iltaan. Hän myös syö usein ulkona. Asiakkaani valvoo myöhään, joten hän saattaa vielä yhden aikaan yöllä syödä pari palaa leipää jos siltä tuntuu. Asiakas on ns. fiilissyöjä.
Erityisruokavalioita tai muita ruokarajoituksia ei ole. Hänellä ei myöskään ole ruokavalioon vaikuttavia lääkityksiä. Asiakkaani kokee, etteivät mitkään asiat hankaloita hänen syömistään.
Asiakkaan ruokahalu on hyvä ja hänellä on rahaa ruokaan. Myös ruuan säilytys- ja valmistusmahdollisuudet ovat erinomaiset.
Asiakas kokee omaavansa riittävät tiedot ravitsemuksesta, eli hän on tutustunut virallisiin ravitsemussuosituksiin. Ruuanlaittotaito on kohtalainen.
Asiakas kokee tämän hetkisen ruokavalionsa laadun yksipuoliseksi. Hän tiedostaa puutteet ruokavaliossaan.
Asiakas ei ole pyrkinyt itse muuttamaan ruokailutottumuksiaan. Hän ei pidä ruuanlaittamisesta, joten siksi syö yleensä sitä mitä on helposti saatavilla. Ruuanlaitto ei myöskään kiinnosta asiakastani millään lailla, joten viitseliäisyyttä ei riitä ruuanlaiton ryhtymiseen. Asiakas tietää syövänsä epäterveellisesti, mutta koska hän kokee olevansa energinen ja hyvinvoiva, motivaatiota ruokailutottumusten muuttamiseen ei ole.

ASIAKKAAN RUOKAPÄIVÄKIRJA

Torstai 15.9.2016
Aamupala klo 10.00: kaksi kuppia kahvia maidolla (laktoositon kevytmaitojuoma) ja sokerilla
Lounas klo 13.00: kaksi palaa ruisleipää, päällä Oivariinia, voimakassuolainen (molemmissa leivissä 2tl), Oltermannia (3 siivua/leipä) ja keittokinkkua (3 siivua/leipä)
Välipala klo 17.00: kuppi kahvia, maidolla ja sokerilla, yksi viineri, itse tehtyä viinimarjamehua 4dl
Iltapala klo 21.30: makaronilaatikkoa iso lautasellinen ja kokista 2dl

Perjantai 16.9.2016
Aamupala klo 11.00: kaksi kuppia kahvia maidolla (laktoositon kevytmaitojuoma) ja sokerilla
Lounas klo 15.00: kebab grillistä, vettä 2dl
Välipala klo 17.00: yksi kaurasämpylä, jonka päällä Oivariinia, voimakassuolainen (2tl)
Iltapala klo 21.00: broilerin nahatonta rintapalaa 250g, currykastiketta (valmiskastike) ja riisiä 2dl, kokista 4dl
Yöpala klo 01.00: hapankorppuja 5kpl, joiden päällä Oivariinia, voimakassuolainen (5tl) ja keittokinkkua (5 siivua)

Lauantai 17.9.2016
Aamupala klo 10.00: kaksi kuppia kahvia maidolla (laktoositon kevytmaitojuoma) ja sokerilla
Lounas klo 14.00: lihapiirakka kolmella nakilla + sinappia 3tl, kokista 4dl
Iltapala klo 21.30: makaronilaatikkoa 350g ja vettä 4dl
Yöpala klo 00.00: Real leipää kaksi palaa, päällä Oivariinia, voimakassuolainen (4tl) ja Oltermannia (6 siivua)

Asiakkaan ruokailurytmi on epäsäännöllinen. Hän syö silloin kun on nälkä ja se näyttää vaihtelevan paljon johtuen asiakkaan epäsäännöllisestä päivärytmistä. Asiakas söi ulkona perjantaina, joten hän söi kebabin silloin kun kaveri sattui pyytämään kanssaan syömään. Ainoastaan kaksi kuppia kahvia hän joi joka aamu heti herättyään. Toki heräämisajat vaihtelivat myös.

Asiakas vaikuttaa ruokapäiväkirjan mukaan laiskalta kaupassakävijältä. Hän esim. söi makaronilaatikkoa torstaina ja uudelleen perjantaina. Luulen siis, että hän on tehnyt sen torstaina ja syönyt samaa laatikkoa uudelleen lauantaina. Eihän tämä toki ole huono asia. Myös leivänpäälliset olivat joka päivä samat, eli hän selvästi syö sitä mitä jääkaapista löytyy.

Asiakkaan energiansaanti vaihteli päivittäin, mutta silmämääräisesti arvioiden hän saa aivan liian vähän energiaa. Vaikka asiakas ei harrastakaan liikuntaa, eikä työ ole kovin fyysistä, jo pelkkä aineenvaihdunta tarvitsee energiaa ja asiakkaani ei sitä kyllä tarpeeksi saa. Tästä johtuen ihmettelenkin, ettei asiakkaani napostele ollenkaan. Kuvittelisin, että hän napostelisi vähän väliä jotakin, koska syö noin vähän. Ilmeisesti hän ei tunne nälkää, jolloin napostelun tarvetta ei tule. Ruoka-aikojen ja ruuan vähyyden vuoksi elimistö on ehkä myös tottunut niukkaan ravinnonsaantiin, jolloin ei tulekaan nälkä samalla tavalla kuin jos söisi säännöllisesti joka päivä. Silloin vatsa kurnii helpommin jos ateriavälit venyvät.

Rasvan määrä näyttää olevan suunnilleen suositusten rajoissa, ehkä hieman yläkanttiin. Laatu voisi olla terveellisempää. Nyt asiakas käyttää pelkästään Oivariinin voimakassuolaista levitettä. Sen hän voisi vaihtaa esim. normaalisuolaiseen ja kevytversioon. 

Kasviksia asiakas ei näyttänyt syövän ollenkaan. Suositusten mukaan kasviksia tulisi syödä 500g päivässä, mutta näiden kolmen päivän aikana asiakas ei syönyt kasviksia lainkaan. Kuitua asiakas saa leivistä, joita syö. Hän suosii ruisleipää, joka on terveellisempi vaihtoehto kuin vaalea leipä, mutta luulen silti, että kuitua ei tule tarpeeksi. Esim. kasvikset ja marjat ovat hyvä kuidun lähde ja koska asiakas ei niitä syö, luulen kuidusta jäävän vajausta.

Hiilihydraattia asiakas nautti mielestäni melko paljon. Voi olla, että saanti on suositusten sisällä, mutta ruokapäiväkirja näyttää olevan todella hiilihydraattipainoinen. 

Asiakas ei lisännyt ruokiinsa suolaa, jonka näen hyvänä asiana, koska hänen syömänsä ruuat sisältävät piilosuolaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti