Syötin asiakkaan ruokapäiväkirjan
tiedot fineliin, eivätkä tulokset juurikaan yllättäneet. Tiesin
asiakkaalla olevan vajausta melkein kaikista kivennäis- ja
hivenaineista, sekä vitamiineista. Haluan nostaa esiin C- ja
D-vitamiinien saannin. Asiakas saa C-vitamiinia 66,4mg, suosituksen
ollessa 525mg. Ero on siis suuri. D-vitamiinia asiakas saa 16,9mikrog
ja suositus on 70mikrog. Tämä ei ollut ihme, koska asiakkaan
lautaselle ei päätynyt kasviksia, eikä marjoja.
Arvelin asiakkaan saavan energiaa liian
vähän ja näinhän se olikin. Torstaina asiakas söi 1636kcal,
perjantaina 2108kcal ja lauantaina 2545kcal. Näin ollen kun
asiakkaan perusenergiantarve on 2340kcal vain lauantaina hän söi
enemmän kaloreita. Kahtena muuna päivänä asiakkaan energia jää
liian pieneksi. Minua siis hämmentää miten asiakas voi olla niin
energinen ja hyvinvoiva näin pienillä kalorimäärillä.
Rasvan saannin ajattelin olevan
yläkanttiin, mutta se kuitenkin mahtuu raamien sisään. Suositus on
25-40% ja asiakas sai rasvaa 36%. Kuitenkin rasvan laatuun olisi hyvä
kiinnittää huomiota.
Osasin odottaa asiakkaan kuidun saannin
jäävän liian vähäiseksi, mutta kuitenkin yllätyin kuinka paljon
vajausta onkaan. Asiakas sai kuitua 40,2g ja suositus on 175g. Ero on
siis suuri. Asiakkaan pääasiallinen kuidun lähde on viljat. Tämä
ei siis kuitenkaan riitä vaan esim. kasvisten reilu lisäys
ruokavalioon lisäisi kuidun saantia.
Asiakkaan suolan saanti on suositusten
mukaan melko ihanteellinen. Hän sai suolaa 33806,3mg, suosituksen
ollessa 35000mg. Asiakas ei lisännyt suolaa, joten emme tiedä hänen
saamansa suolan laatua.
Maitotuotteiden käyttö rajoittuu
asiakkaalla kahvimaitoon ja juustoviipaleisiin. Ei siis yllätä,
että kalsiumin arvo on alhainen. Asiakkaalla se on 34%.
Proteiinia asiakas syö ihanteellisen
määrän. Suositus on 10-20% ja hän söi sitä 16%. Pääasiallisina
proteiinin lähteinä asiakas käytti broileria ja naudanlihaa.
Vaihtelevuudesta iso plussa.
Asiakkaan vedenjuonti on täysin
olematonta. Ylipäätään hän juo päivän aikana vähän nesteitä.
Ihmettelen miten juomisen vähyys ei vaikuta hänen oloonsa.
Lukiessani ruokapäiväkirjaa,
ajattelin heti, että hän syö aivan liian paljon hiilihydraattia.
Finelin antamien tulosten mukaan hänen imeytyvän
hiilihydraattimäärän saanti jää kuitenkin suositusten
alakanttiin. Suositus on 45-60% ja asiakkaan imeytyvän
hiilihydraatin määrä oli 47%. Tämä yllätti minut.
KESKUSTELU ASIAKKAAN KANSSA
M=Minä
A=Asiakas
M: Kiitos ruokapäiväkirjastasi. Olit
laittanut kivan yksityiskohtaisesti ylös kaikki päivien aikana
syömäsi ruuat ja juomasi juomat. Oliko paperille kirjoitetussa
ruokapäiväkirjassa mitään sinua yllättävää?
A: Eipä oikeastaan. Tiedostan hyvin
mitä syön.
M: Energiansaantisi jää alle
tarvitsemasi. Sinun olisi hyvä lisätä vaikka muutama välipala
päivääsi, jotta saisit lisäenergiaa, eivätkä ateriavälit olisi
noin pitkiä. Miltä kuulostaa?
A: Olen tähän ikään mennessä
huomannut, että kannattaa syödä sitä mitä haluaa ja tekee mieli,
eikä sitä mitä jotkut huuhaaprofessorit käskevät.
M: Olet kuitenkin tietoinen
virallisista ravitsemussuosituksista, joten jos vaikka kuukauden
ajaksi kiinnittäisit huomiota ruokavalioosi ja pyrkisit tekemään
erilaisia valintoja.
A: Olen aina syönyt epäsäännöllisesti
ja sitä mitä tekee mieli. En rupea enää muuttamaan
ruokailutottumuksiani, koska minulla on erittäin hyvä ja pirteä
olo. En näe tarvetta lähteä muuttamaan mitään. Minua ei
kiinnosta stressata ruuasta.
M: Entäpä jos muuttaisit yhden asian
kerrallaan. Tekisit vain yhden muutoksen päivittäiseen syömiseesi
ja tarkkailisit oloasi? Sinulla ei esimerkiksi näyttänyt olevan
kasviksia ollenkaan aterioissasi. Ne ovat tärkeä kuidun ja
vitamiinien lähde. Voisitko ajatella lisääväsi kasvisten syöntiä?
A: Hyi v..... En jaksa ruveta tekemään
kasviksista mitään. Se on liian työlästä ja vaivalloista.
M: Missä muodossa tykkäät syödä
kasviksia?
A: Salaatissa.
M: Voisitko ajatella tekeväsi isomman
annoksen salaattia ja syödä sitä esimerkiksi kahtena päivänä?
Näin saisit kasviksia lisättyä ruokavalioosi. Salaateista saa myös
kivan ruokaisia jos joukkoon lisää vaikka kalaa.
A: Totta. Voisin testata isomman
annoksen tekemistä. En ole tullut edes ajatelleeksi, että voisin
lisätä salaatin joukkoon jotain proteiinia. Tykkään kalasta
paljon, joten sitä voisin kokeilla salaatin joukkoon.
M: Hienoa. Tuosta voit lähteä
liikkeelle. Saatat huomata kuinka pienikin muutos voi vaikuttaa
myönteisellä tavalla ruokailuihisi. Kalasta saat lisäksi
rasvaliukoista D-vitamiinia, josta sinulla on vajausta.
OMAA POHDINTAA:
Asiakkaan motivointi muutoksiin oli
erittäin vaikeaa, koska hän vaikutti hyvin tietoiselta siitä mitä
syö ja mitä viralliset ravitsemussuositukset sanovat. Hän ei
kuitenkaan välittänyt tehdä muutoksia, koska koki voivansa hyvin.
Myönnän, että minunkin oli vaikeaa osoittaa hänelle epäkohtia
(vaikka huomaan niitä olevan), koska hän on hoikassa ja vahvassa
kunnossa ja energiaa riittää. Motivoinnissa en siis voinut käyttää
esim. keskivartalolihavuutta ja tyypin 2. diabetestä esimerkkinä,
koska hänellä ei selvästikään ole taipumusta niihin. Myöskään
lääkityksiä asiakkaalla ei ole, joten niidenkään kautta en
pystynyt lähestymään häntä tekemään muutoksia. Hän on
selvästi löytänyt itselleen hyvän tavan syödä vaikka se onkin
melko kaukana virallisista ravitsemussuosituksista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti