maanantai 19. syyskuuta 2016

Asiakkaan ravitsemusohjaus


Syötin asiakkaan ruokapäiväkirjan tiedot fineliin, eivätkä tulokset juurikaan yllättäneet. Tiesin asiakkaalla olevan vajausta melkein kaikista kivennäis- ja hivenaineista, sekä vitamiineista. Haluan nostaa esiin C- ja D-vitamiinien saannin. Asiakas saa C-vitamiinia 66,4mg, suosituksen ollessa 525mg. Ero on siis suuri. D-vitamiinia asiakas saa 16,9mikrog ja suositus on 70mikrog. Tämä ei ollut ihme, koska asiakkaan lautaselle ei päätynyt kasviksia, eikä marjoja.

Arvelin asiakkaan saavan energiaa liian vähän ja näinhän se olikin. Torstaina asiakas söi 1636kcal, perjantaina 2108kcal ja lauantaina 2545kcal. Näin ollen kun asiakkaan perusenergiantarve on 2340kcal vain lauantaina hän söi enemmän kaloreita. Kahtena muuna päivänä asiakkaan energia jää liian pieneksi. Minua siis hämmentää miten asiakas voi olla niin energinen ja hyvinvoiva näin pienillä kalorimäärillä.

Rasvan saannin ajattelin olevan yläkanttiin, mutta se kuitenkin mahtuu raamien sisään. Suositus on 25-40% ja asiakas sai rasvaa 36%. Kuitenkin rasvan laatuun olisi hyvä kiinnittää huomiota.

Osasin odottaa asiakkaan kuidun saannin jäävän liian vähäiseksi, mutta kuitenkin yllätyin kuinka paljon vajausta onkaan. Asiakas sai kuitua 40,2g ja suositus on 175g. Ero on siis suuri. Asiakkaan pääasiallinen kuidun lähde on viljat. Tämä ei siis kuitenkaan riitä vaan esim. kasvisten reilu lisäys ruokavalioon lisäisi kuidun saantia.

Asiakkaan suolan saanti on suositusten mukaan melko ihanteellinen. Hän sai suolaa 33806,3mg, suosituksen ollessa 35000mg. Asiakas ei lisännyt suolaa, joten emme tiedä hänen saamansa suolan laatua.

Maitotuotteiden käyttö rajoittuu asiakkaalla kahvimaitoon ja juustoviipaleisiin. Ei siis yllätä, että kalsiumin arvo on alhainen. Asiakkaalla se on 34%.

Proteiinia asiakas syö ihanteellisen määrän. Suositus on 10-20% ja hän söi sitä 16%. Pääasiallisina proteiinin lähteinä asiakas käytti broileria ja naudanlihaa. Vaihtelevuudesta iso plussa.

Asiakkaan vedenjuonti on täysin olematonta. Ylipäätään hän juo päivän aikana vähän nesteitä. Ihmettelen miten juomisen vähyys ei vaikuta hänen oloonsa.

Lukiessani ruokapäiväkirjaa, ajattelin heti, että hän syö aivan liian paljon hiilihydraattia. Finelin antamien tulosten mukaan hänen imeytyvän hiilihydraattimäärän saanti jää kuitenkin suositusten alakanttiin. Suositus on 45-60% ja asiakkaan imeytyvän hiilihydraatin määrä oli 47%. Tämä yllätti minut.

KESKUSTELU ASIAKKAAN KANSSA
M=Minä
A=Asiakas

M: Kiitos ruokapäiväkirjastasi. Olit laittanut kivan yksityiskohtaisesti ylös kaikki päivien aikana syömäsi ruuat ja juomasi juomat. Oliko paperille kirjoitetussa ruokapäiväkirjassa mitään sinua yllättävää?

A: Eipä oikeastaan. Tiedostan hyvin mitä syön.

M: Energiansaantisi jää alle tarvitsemasi. Sinun olisi hyvä lisätä vaikka muutama välipala päivääsi, jotta saisit lisäenergiaa, eivätkä ateriavälit olisi noin pitkiä. Miltä kuulostaa?

A: Olen tähän ikään mennessä huomannut, että kannattaa syödä sitä mitä haluaa ja tekee mieli, eikä sitä mitä jotkut huuhaaprofessorit käskevät.

M: Olet kuitenkin tietoinen virallisista ravitsemussuosituksista, joten jos vaikka kuukauden ajaksi kiinnittäisit huomiota ruokavalioosi ja pyrkisit tekemään erilaisia valintoja.

A: Olen aina syönyt epäsäännöllisesti ja sitä mitä tekee mieli. En rupea enää muuttamaan ruokailutottumuksiani, koska minulla on erittäin hyvä ja pirteä olo. En näe tarvetta lähteä muuttamaan mitään. Minua ei kiinnosta stressata ruuasta.

M: Entäpä jos muuttaisit yhden asian kerrallaan. Tekisit vain yhden muutoksen päivittäiseen syömiseesi ja tarkkailisit oloasi? Sinulla ei esimerkiksi näyttänyt olevan kasviksia ollenkaan aterioissasi. Ne ovat tärkeä kuidun ja vitamiinien lähde. Voisitko ajatella lisääväsi kasvisten syöntiä?

A: Hyi v..... En jaksa ruveta tekemään kasviksista mitään. Se on liian työlästä ja vaivalloista.

M: Missä muodossa tykkäät syödä kasviksia?

A: Salaatissa.

M: Voisitko ajatella tekeväsi isomman annoksen salaattia ja syödä sitä esimerkiksi kahtena päivänä? Näin saisit kasviksia lisättyä ruokavalioosi. Salaateista saa myös kivan ruokaisia jos joukkoon lisää vaikka kalaa.

A: Totta. Voisin testata isomman annoksen tekemistä. En ole tullut edes ajatelleeksi, että voisin lisätä salaatin joukkoon jotain proteiinia. Tykkään kalasta paljon, joten sitä voisin kokeilla salaatin joukkoon.

M: Hienoa. Tuosta voit lähteä liikkeelle. Saatat huomata kuinka pienikin muutos voi vaikuttaa myönteisellä tavalla ruokailuihisi. Kalasta saat lisäksi rasvaliukoista D-vitamiinia, josta sinulla on vajausta.

OMAA POHDINTAA:

Asiakkaan motivointi muutoksiin oli erittäin vaikeaa, koska hän vaikutti hyvin tietoiselta siitä mitä syö ja mitä viralliset ravitsemussuositukset sanovat. Hän ei kuitenkaan välittänyt tehdä muutoksia, koska koki voivansa hyvin. Myönnän, että minunkin oli vaikeaa osoittaa hänelle epäkohtia (vaikka huomaan niitä olevan), koska hän on hoikassa ja vahvassa kunnossa ja energiaa riittää. Motivoinnissa en siis voinut käyttää esim. keskivartalolihavuutta ja tyypin 2. diabetestä esimerkkinä, koska hänellä ei selvästikään ole taipumusta niihin. Myöskään lääkityksiä asiakkaalla ei ole, joten niidenkään kautta en pystynyt lähestymään häntä tekemään muutoksia. Hän on selvästi löytänyt itselleen hyvän tavan syödä vaikka se onkin melko kaukana virallisista ravitsemussuosituksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti